کسب درآمد از وبلاگ نویسی یکی از جالب ترین و بی دردسر ترین راه های کسب درآمد اینترنتی است. تنها سرمایه لازم برای آن کمی دانش نوشتن است. البته به همین سادگی ها هم نیست. درواقع کسب درآمد از وبلاگ نویسی به یک مرجع برای علاقمندان تبدیل شده. آنقدر این وبلاگ نویسی اهمیت پیدا کرده که می تواند یک تنه حتی یک برند نامی را از پای در آورد یا یک شبه یک کسب و کار نوپا را معروف کند.
وبلاگ يا بلاگ چيست؟
وبلاگ Weblog واژه اي است که توسط يک وبلاگ نويس آمريکايي (Jorn Barger) ابداع شد . وبلاگ يا بلاگ که در ابتدا به معني دفترچه خاطرات آنلاين معرفي شد، از دو واژه Web که شبکه جهاني اطلاعات معني مي شود و Log که به فايل هايي گفته مي شود که تمام اتفاقاتي که در يک کامپيوتر مي افتد را ثبت مي کند . واژه بلاگ Blog توسط Peter Merholz ابداع شد . پس از آن Evan Williams که برنامه نويس مشهوري است، درسيستم وبلاگدهي مشهور گوگل واژه Blogger را خلق کرد و پس از آن سيستم وبلاگ نويسي Blogger را نوشت.
کسب درآمد از وبلاگ نويسی ، اما چگونه؟
1. در اولين قدم، يک وبلاگ بسازيد.
2. محتواي مفيد و مناسب توليد کنيد.
3. محتواي خود را بهينهسازي کنيد.
4. به دنبال مخاطبان بيشتر بگرديد.
5. اعتماد و وفاداري مخاطبان خود را جلب کنيد.
6. و در نهايت، از ارتباط خوب خود با بازديدکنندگان براي کسب درآمد استفاده کنيد.
يک وبلاگ بسازيد
کسب درآمد از وبلاگ قصه مرغ و تخم مرغ نيست زيرا تا زماني که يک وبلاگ نداشته باشيد خبري از درآمد نخواهد بود. در واقع، ساختن يک وبلاگ مانند خلق يک تخم مرغ است و به تنهايي شما را به درآمدزايي نميرساند. بسياري از افرادي که ايده ساخت يک وبلاگ به ذهنشان ميرسد، پيشزمينه چنداني از مسائل تکنولوژيک مربوط به ساخت و اداره وبلاگ ندارند و تنها در زمينه توليد محتوا خبره هستند. با اين حال، اگر شما هم نميدانيد چگونه بايد يک وبلاگ بسازيد اصلاً نگران نباشيد زيرا عمده وبلاگنويسهاي جهان با اين مشکل روبرو هستند.
ساخت وبلاگ فرايند آنچنان تخصصي نيست و تنها کافي است با عضويت در يکي از سرويسدهندههاي وبلاگ ايراني مانند بلاگفا يا ميهن بلاگ براي خود يک وبلاگ ايجاد کنيد. افزون بر اين، سرويسدهندههاي خارجي نيز وجود دارند که امکانات مناسبي در اختيار کاربران قرار ميدهند اما معمولاً در بين ايرانيان کمتر شناختهشده هستند که از ميان آنها ميتوان به ClearBlogs و Blogger اشاره کرد.
با اين حال، اگر ميخواهيد کمي حرفهايتر با اين مسئله برخورد کنيد بهتر است از سيستمهاي مديريت محتوايي مانند وردپرس استفاده کنيد. زماني که از سيستم مديريت محتواي وردپرس استفاده ميکنيد، در حقيقت وبلاگ شما به شکل يک سايت رسمي با دامنه اختصاصي به مخاطب معرفي ميشود. همچنين، در وردپرس اين امکان را داريد که قالبي را که بر اساس سليقهتان را بر روي وبلاگ خود قرار دهيد. با اين حال بايد گفت که اگر دانش و تخصصي در ساخت و مديريت وبلاگ و وبسايت نداريد، استفاده از سيستم وردپرس، در مقايسه با سرويسهاي وبلاگ نويسي، برايتان هزينه خواهد داشت. اگر ميتوانيد کمي پول در ابتداي کار خرج کنيد، پيشنهاد ما سيستم وردپرس است.
محتواي مناسب توليد کنيد
قرار نيست يک وبلاگ خالي براي شما درآمد ايجاد کند. براي نزديکتر شدن به هدف کسب درآمد از وبلاگ، بايد يک قدم جلوتر برويد و با توليد محتواي مناسب تخم مرغ خود را به جوجه تبديل کنيد (هرچند يک جوجه هم چندان سودآور نيست، اما مرغ را که يکشبه خلق نميکنند). جدا از مهارتهاي توليد محتواي جذاب که هر وبلاگ نويس بايد تا حدودي از آنها مطلع باشد؛ زمينه يا موضوعي که شما قرار است به توليد محتوا پيرامون آن بپردازيد نيز از اهميت بالايي برخوردار است. در واقع آنچه طي مدتهاي طولاني پس از ساخت وبلاگ به رشته تحرير درميآوريد، کاملاً به سرفصلهاي اوليهاي که براي وبلاگ خود انتخاب کرديد مرتبط است.
بيشتر وبلاگ نويس هاي موفق يک جامعه هدف مشخص را براي وبلاگ خود در نظر گرفتهاند. اين طيف مخاطبان ممکن است بخش عمدهاي از جامعه را پوشش دهد يا افراد به خصوصي را شامل شود. در هر حال آنچه بيش از گستردگي مخاطبان مهم است، استفاده شما از کمبودها و فضاي خالي موجود براي ارائه مطالبي مفيد و يکتاست؛ وگرنه در اينترنت صدها هزار وبلاگ مختلف با موضوعات و مخاطبان مشابه فعاليت ميکنند، بيآنکه درآمدي از اين راه نصيب آنها شود.
آنچه شما را از رقبايتان متمايز ميکند کلمات کليدي است که درباره آنها به توليد محتوا ميپردازيد. با اين وصف، روي موضوعاتي تمرکز کنيد که به نوعي زندگي مخاطبان را تغيير يا تحت تاثير قرار ميدهد. اين دسته از محتواها، غالباً از ارزش بالايي براي مردم برخوردارند و موجب ميشوند تا آنها احساس کنند همانند شما بيشتر ميدانند و در نتيجه اعتماد بيشتري هم به شما ميکنند.
اين وفاداري بعدها هنگامي که قصد کسب درآمد از وبلاگ خود را داريد، بسيار سودمند خواهد بود. جالبتر آنکه اين کلمات کليدي با توجه به شرايط اقليمي، فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي مردم تغيير ميکند. براي مثال موضوعاتي نظير بيمه و سرمايهگذاري در آمريکا با استقبال خوبي مواجه ميشود (و تبليغات در اين زمينه نيز بسيار سودآور خواهد بود) در حالي که اين موضوعات در ايران چندان مورد علاقه مردم قرار نميگيرد. در مقابل، مردم ايران به موضوعاتي نظير مد، محصولات آرايشي بهداشتي، تکنولوژي، دکوراسيون، فيلم و … بيشتر توجه ميکنند. در هر حال، يافتن زمينه مناسب براي توليد محتوا هم از اهميت بالايي برخوردار است و هم به دقت، تحقيق و بررسي فراوان نياز دارد.
روش هاي کسب درآمد از وبلاگ نويسی
1. از تبليغات آنلاين
يکي از روشهاي اساسي براي کسب درآمد، نمايش تبليغات در وبلاگ شماست. اکثر ما در طول روز با تبليغات مختلفي در سراسر وب سايت ها مواجه مي شويم، بنر هاي ثابت يا متحرکي که لابه لاي بخش هاي مختلف سايت گنجانده شده اند و به ازاي هر کليک مبلغي را براي نمايش دهنده در نظر مي گيرند.
مزيت بزرگ اين روش، اين است که به کمترين تلاش از طرف وبلاگ نويس احتياج دارد. تمام آنچه بايد انجام دهيد اين است که يک حساب کاربري در يکي از پلت فرم هاي تبليغات آنلاين ايجاد کنيد و آن را به وبلاگ خودتان متصل کنيد. حال از این تکنیک می توانید در جهت کسب درآمد از وبلاگ نویسی استفاده کنید.
براي افزايش سودتان از تبليغات توجه کنيد که محتواي تبليغاتي به محتواي توليدي از سمت شما نزديک باشد. مثلا اگر درباره سلامتي و شادکامي مي نويسيد، وسوسه اي براي کليک مخاطب روي بنر خريد تسليحات نظامي ايجاد نمي شود.
امروزه تقريبا تمام آژانس هاي تبليغاتي براي نمايش دهندگان و مشتريان خود، دسته بندي هاي موضوعي تعريف مي کنند، اتفاقي که هم به صاحبان آگهي کمک مي کند تا راحت تر خودشان را به مخاطب هدف بشناسانند و هم نمايش دهندگان نرخ کليک بالاتري داشته باشند.
2. توليد محتواي ويديويي و فروش آن
اگر وبلاگ شما بر اساس محتواي ويدئويي است يا اگر مي توانيد بخش هاي ويديويي را براي وبلاگ خود ايجاد کنيد، در نظر گرفتن پست هاي ويدئويي به عنوان راهي براي کسب درآمد از وبلاگ نویسی بسيار هوشمندانه خواهد بود.
يک مثال از تاثيرگذاري و ميزان درآمد زايي اين روش، مواردي هستند که در شبکه هاي اجتماعي چون اينستاگرام به وفور شاهدشان هستيم. کليپ هاي کوتاهي که با مضامين طنز و ادبياتي خودماني، بسيار در بين کاربران محبوبيت پيدا کرده اند. هر چند که قصد نداريم مستقيما به نام هرکدام از آنها اشاره کنيم، اما احتمالا تا کنون با حداقل يکي دو مورد از آنها برخورد داشته ايد.
در اين ويديو ها علاوه بر موضوع اصلي، به نام يک برند، محصول يا يک صفحه اينستاگرامي مشخص تاکيد مي شود يا اساسا سناريوي ويديو کليپ بر اساس همان موضوع نوشته شده است.
برخلاف آگهي هاي ويديويي که در خيلي از رسانه ها (از تلويزيون) با آن مواجه هستيم و رقبتي به شنيدن يا تماشايشان نداريم، اين موارد به خاطر ساختار متفاوت بيشتر مورد پسند کاربران قرار ميگيرند.
به عنوان صاحب وبلاگ، در ساخت و انتشار اين ويديو ها، شما قيمت گذاري را تعيين مي کنيد و حتي مدت زمان در دسترس بودن آن را هم کنترل مي کنيد.
3. نوشتن محتواي سفارشي
بلاگرها عموما توسط شرکت ها و برندهاي مربوط شناسايي مي شوند. خصوصا فضاي نوشته هاي شما در ارتباط با حوزهي فعاليت آنان باشد. وقتي در وبلاگ تان از پيشنهاد لباس براي فصل زمستان حرف ميزنيد، از مخاطب تان مي خواهيد نظرات شان را درميان بگذارند و از تجربيات خودشان بگويند، در واقع يک بستر مناسب براي اعمال نفوذ و استفاده تجاري ايجاد کرده ايد.
فروشگاه هاي کوچک و بزرگ زيادي وجود دارند که مي خواهند از اين ظرفيت نهايت استفاده را ببرند و حجم زيادي از مخاطب شما را تبديل به مشتريان خود کنند. پس همین فروشگاه ها می توانند بستر مناسبی برای کسب درآمد از وبلاگ نویسی برای شما باشند.
براي اينکار مي توانيد با نوشتن مقالاتي که يک محصول يا خدمات خاص را برجسته ميکند و وجه تمايز آن را با سايرين نشان ميدهد، کسب درآمد کنيد و از پتانسيل هاي تجاري وبلاگ تان استفاده کنيد. اين مدل پست ها معمولا به شکل بررسي يک کالاي خاص نوشته مي شوند. در اين بررسي نويسنده وبلاگ با شمردن ويژگي هاي مختلف کالا، قابليت ها و ارزش هاي آن، به خوبي برند و کالاي موردنظر را به مخاطبان مي شناساند.
روش ديگر، نشان دادن همان کالاي مورد نظر در استفاده هاي روزمره، يا به نوعي تبليغ غير مستقيم آن است. روشي که هوشمندانه تر به نظر مي رسد اما خب ظرافت ها و چالش هاي خاص خودش را هم دارد.
هر دوي اينها، روش هاي بسيار خوبي براي کسب درآمد از طريق وبلاگ شما هستند. چرا که بر خلاف تبليغات، دقيقا مي دانيد قرار است چقدر بابت هر پست دريافت کنيد.
اگر تصميم به نوشتن پست هاي سفارشي داشته باشيد، توصيه مي کنيم اين چند نکته را دنبال کنيد:
– به دنبال برندي بگرديد که بتوانيد طي يک قرارداد بصورت دوره اي (مثلا هر دو هفته يا هر ماه) تعدادي از اين پست ها برايشان تهيه و منتشر کنيد. به اين ترتيب، شما يک منبع درآمد ثابت نيز خواهيد داشت.
– ارتباط مناسبي با برنده ها و فروشگاه برقرار کنيد و پس از پيدا کردن يک کانال ارتباطي مي توانيد پيشنهاد تهيه اين گونه پست ها را با صاحبان کسب و کارها مطرح کنيد. دقت کنيد قبل از ارائه هر پيشنهادي، مواردي مثل ترافيک سايت تان، تعداد بازديدکنندگان و مخاطبان فعال و ارزش هايي که اينکار براي کسب و کارها بوجود مي آورد را تهيه کنيد تا در صورت لزوم به آنها ارائه دهيد.
اينکه قبل از شروع کار شما، بدانند قرار است چه چيزي دريافت کنند، هم در آينده از مشکلات احتمالي جلوگيري مي کند و هم دست شما را در قيمت گذاري باز مي گذارد.
– سعي نکنيد پست هاي اسپانسري (سفارشي) را مخفي کنيد. با مخاطبان خود صادق باشيد و با گوشزد کردن سلب مسئوليت در قالب جمله اي کوتاه، آنها را روشن کنيد.
– اگر احساس مي کنيد امانت داري تان بعنوان وبلاگ نويس در چنين همکاري به خطر مي افتد، از همان ابتدا از انجام آن صرف نظر کنيد. چرا خوانندگان به سرعت متوجه تمام ماجرا خواهند شد.
4. حامي مالي يا اسپانسر پيدا کنيد
علاوه بر پست سفارشي، روش ديگري براي کسب درآمد از وبلاگ نویسی، اين است که هزينهي تعدادي از پست ها يا کل وبلاگ تان، توسط اسپانسر تامين شود. در اين روش، ديگر مجبور نيستيد به توليد پست هاي سفارشي و دريافت مبلغ به ازاي هر کدام از آنها، نيستيد. چرا که کل هزينه هاي شما توسط حامي پوشش داده مي شود. شما مي توانيد از نام تجاري اسپانسر در هدر وبلاگ خود استفاده کنيد، يا اينکه يادداشتي با مضمون “سپاس از حمايت حامي سايت” در پست هاي خود و محتواي شبکه هاي اجتماعي تان بنويسيد.
اين نوع حمايت مالي، کمتر آزادي شما و قلم تان را تحت الشعاع قرار خواهد داد و حرفه اي تر هم به نظر مي رسد. در صورتي که اسپانسرينگ بتواند ارتباط خوبي با مخاطب شما برقرار کند، مي توان گفت تاثير فوق العاده مطلوبي نيز براي برند اسپانسر و جلب اعتماد کاربران خواهد داشت.
هنگامي که درحال نوشتن قرارداد هستيد، اطمينان حاصل کنيد که انتظارات و مرز ها بصورت واضح بيان شدند، طوري که احساس نکنيد که شما، وبلاگ تان و اهداف اصلي آن دارد به خطر مي افتد.
5. بازاريابي رابطه اي انجام دهيد و پورسانت بگيريد.
تعداد زيادي از شرکت هاي شبکه اي به دنبال بازاريابان اينترنتي هستند و دائما براي پيدا کردن اين افراد جست و جو مي کنند. در کشور خودمان نيز هر روز شاهد پيدايش شرکت هاي مختلفي هستيم که با روش هاي گوناگون به دنبال بازارياب براي فروش محصولات توليدي خودشان، يا محصولات ديگر توليدي ها هستند.
احتمالا تا کنون تبليغات مثبت و منفي زيادي راجع به عملکرد اينگونه شرکت ها شنيديد، (هر چند که هيچ کدام از آنها را رد يا تاييد نمي کنيم) اما تعداد افرادي که به خوبي از اين فرصت استفاده کردند و به درآمد قابل توجهي رسيده اند هم کم نيست.
خب چرا شما جزوي از آنها نباشيد؟ به عنوان يک واسطه، به ازاي هر کليک يا هر فروش، کميسيون مشخصي دريافت کنيد. اين نوع بازاريابي، براي هر دو طرف برد دارد. شما چيز زيادي از دست نمي دهيد و شرکت مارکتينگ هم تنها در صورتي به شما حقوق مي دهد که فروش داشته و سود مد نظر را کسب کرده باشد.
وقتي مخاطب هاي شما و شرکت مشترک باشند، اين مدل درآمدي به بهترين شکل کار خواهد کرد و منافع خوبي براي هر دو طرف خواهد داشت. شرکتي را بيابيد که احساس مي کنيد مخاطبان شما و وبلاگ تان به آن علاقه مند خواهند بود. اگر غير از اين باشد، براي موفقيت در فروش شانس اندکي خواهيد داشت.
داشتن چنين رابطه اي با يک برند به شما در آينده و ارتقاي کار خودتان هم کمک ميکند. درآمدي که به سمت شما مي آيد، روابطي که پيدا مي کنيد و تجاربي که بدست مي آوريد، همگي در رشد شما موثر خواهند بود. و همین یک روش بسیار قدرمت و امن جهت کسب درآمد از وبلاگ نویسی می شود.
6. روي گسترش وبلاگ تان کار کنيد.
تمام آنچه تاکنون گفتيم، روش هاي پيشنهادي و راهکارهاي درآمدزايي، تا زماني که بازديدکننده زيادي نداشته باشيد، بازدهي خوبي نخواهند داشت. براي سود آوري، مطمئن شويد که مخاطبان در حال گشت و گذار در صفحات مختلف سايت هستند. بدين منظور بايد آنها به روش هاي مختلف را ترغيب کنيد:
– حضور در شبکه هاي اجتماعي: وبلاگ و صفحات اجتماعي رابطه اي دو سويه دارند. اگر مي خواهيد بازديد خوبي در وبلاگ داشته باشيد، بايد حضور مناسبي در صفحات اجتماعي نظير اينستاگرام و توئيتر داشته باشيد و اگر بخواهيد مشارکت کاربران در صفحات اجتماعي تان بيشتر شود، بايد مطالب قوي تري در وبلاگ منتشر کنيد. هر دوي آن ها مکمل هم هستند بنابراين توجه کافي نسبت به هر دو موضوع داشته باشيد.
– ايميل و خبرنامه: خبرنامه ها يک گزينه عالي براي نگه داشتن مخاطبان خود است. با ارسال ايميل هاي جذاب، آنها را از آخرين پست هاي وبلاگ خود مطلع کنيد و از اين طريق ترافيک جذب کنيد.
– براي موتورهاي جست و جو بهينه باشيد: با توجه بيشتر به سئو، مخاطب بيشتر از سوي گوگل و موتورهاي جست و جوي ديگر جذب کنيد. ساختار کلي سايت و هر کدام از مطالبي که مي نويسيد را سئو شده نگه داريد.
تمام این ها نکاتی حیاتی هستند که برای کسب درآمد از وبلاگ نویسی از هرچیز می توانند مهم تر باشند.
بعنوان آخرين نکته بايد بگوييم انتخاب يک پلت فرم مناسب و بهره گيري از ابزار آنلاين، مي تواند شما تا بخش زيادي از جاده موفقيت همراهي کند. باقي مسير وابسته به تصميمات شماست. اينکه چگونه مي خواهيد آن را طي کنيد و چه برنامه ريزي براي آينده آن داريد.
در این مقاله سعی شد تمام راه های کسب درآمد از وبلاگ نویسی مطرح شود. امیدواریم که در این زمینه به درآمد شگفت انگیزی برسید و جزو بلاگر های مطرح کشور باشید. حتما نظرات و تجربیات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.